ParticulierenProfesionnelenScholen
 Zoek help

-

Nieuws   Voeding: “Verspilling, weg ermee!”

Voeding: “Verspilling, weg ermee!”

Voeding: “Verspilling, weg ermee!”Elk jaar belandt een derde van het voedsel dat in de wereld geproduceerd wordt, in de vuilnisbak. Deze voedselverspilling is een weerspiegeling van onze overconsumptiemaatschappij, een probleem dat onze aandacht vraagt en dat rechtstreeks verband houdt met de afval-, de consumptie- en de klimaatveranderingsproblematiek. Iedereen kan echter iets aan die verspilling doen door middel van enkele eenvoudige handelingen. De voedselcampagne van deze maand wil de bevolking voor deze problematiek sensibiliseren en haar hulpmiddelen aanreiken zodat elkeen op zijn niveau actie kan ondernemen.

Waarom de strijd tegen voedselverspilling aangaan?

Voeding is verantwoordelijk voor 1/3 van onze impact op het leefmilieu, ofwel 20 % tot 30 % van de CO2-uitstoot.
Bijvoorbeeld :

  • een brood verspillen komt overeen met een lamp van 60 W die gedurende 30 uur brandt;
  • 1 kg rundvlees verspillen komt overeen met het waterverbruik voor de dagelijkse douche van een persoon gedurende 1 jaar of met de benzineverbranding voor een afstand van 60 km met de wagen.

Voedselverspilling is ook een ethisch probleem: 1/7e van de wereldbevolking lijdt honger.

Enkele tips om voedselverspilling te voorkomen

  • Vooraleer boodschappen te doen, maken we een inventaris van onze voorraden (koelkast, diepvriezer, kasten) en maken we een nauwkeurig boodschappenlijstje.
  • We doen onze boodschappen nadat we gegeten hebben. Met een volle maag doen we immers minder impulsaankopen!
  • We kopen de hoeveelheden die we nodig hebben en laten ons niet verleiden door oppervlakkige promopraatjes.
  • We leren de verbruiksdata juist te interpreteren, met name het verschil tussen “Ten minste houdbaar tot...” en “Houdbaar tot…” (zie de brochure “Goed eten, minder weggooien (.pdf)”).

 

 

De hulpmiddelen tegen verspilling

 

De andere hulpmiddelen voor een duurzame voeding

 

Voor meer informatie of om de hulpmiddelen te bestellen: dienst Info-Leefmilieu op 02 775 75 75 of via e-mail.

 

 

logo Greencook - Feder 

 

Meer info

TelefoonINFO-LEEFMILIEU

02 / 775 75 75

E-Mail