ParticulierenProfesionnelenScholen
 Zoek help

-

Start pagina  >  Scholen   Nieuws

RSS Feed
22/8/2014

Het EWAV-project van Leefmilieu Brussel voor gemotiveerde scholen! 

 

Leefmilieu Brussel maakt handig gebruik  van de Europese Week van de Afvalvermindering om de Brusselse scholen te betrekken bij een concreet project om drankverpakkingsafval te verminderen. 

 

22/8/2014

3 september 2014: vier mee de eerste verjaardag van Bubble 

  Bubble, het netwerk van Brusselse scholen op de bres voor het milieu, blaast 1 kaarsje uit. Voor deze gelegenheid nodigt Leefmilieu Brussel u uit op een drink, voorafgegaan door een bezoek aan Parckdesign in het nieuwe Thurn & Taxispark.
21/8/2014

Animatieactieviteiten 'Energie': er zijn nog enkele plaatsen vrij 

 

Hebt u zin om met uw leerlingen aan het thema “energie” te werken? Ontvang gratis een animatiecyclus voor uw leerlingen uit de kleuterklas, het lager of het secundair.

12/6/2014

Schrijf u in voor onze nieuwe Nieuwsbrief 'Duurzame Voeding'! 

  Leefmilieu Brussel geeft een nieuwe nieuwsbrief uit speciaal rond Duurzame Voeding. De beste manier om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen dit thema, zowel in Brussel als in Europa!
2/6/2014

Van 22 tot 30/11/14 ondernemen we actie voor de afvalvermindering! 

  De "Europese Week van de Afvalvermindering" is dé gelegenheid om in actie te schieten! Schrijf uw project in!
5/5/2014

10 mei 2014: neem deel aan de Europese 'Clean up Day ' 

  Steek de handen uit de mouwen en neem deel aan de Europese Clean Up Day voor een schonere stad en een schoner Europa !
9/4/2014

Europese Week van de Afvalvermindering: 3 van de 6 Brusselse genomineerden zijn finalist! 

  Tijdens de editie 2013 van de Week werden in heel Europa 12.682 projecten ingediend, waaronder 176 alleen al voor Brussel. Weer een record dat is gesneuveld ! 6 Brusselse projecten werden voor de Europese prijs genomineerd. Die zal op 22 mei in Rome worden uitgereikt.
1/4/2014

Nieuwe brochure: 10 tips voor een slim watergebruik 

  Water is een schaars en kostbaar goed dat ook bij ons beschermd moet worden. Met onze 10 basistips komt u te weten hoe dat kan.
24/3/2014

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Belgisch laureaat van de Earth Hour City Challenge! 

  Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd onlangs uitgeroepen tot Belgisch laureaat van de internationale, door het WWF georganiseerde, Earth Hour City Challenge voor zijn inspanningen in de strijd tegen de klimaatwijzigingen.
20/3/2014

Projectoproep duurzame voeding 

  Leefmilieu Brussel lanceert voor de vierde keer een projectoproep met als doel om initiatieven op het gebied van duurzame voeding te ondersteunen. Hebt u zin om concreet actie te ondernemen voor duurzame voeding? Dit is de ideale gelegenheid om eraan te beginnen!
27/2/2014

Hoe kunnen we stoppen met het gebruik van pesticiden? Dat verneemt u tijdens de Week zonder Pesticiden die van 20 tot 30/03 loopt. 

  De Week zonder Pesticiden stelt u meer dan honderd evenementen bij u in de buurt voor waar u kunt vernemen hoe u met het gebruik van pesticiden kan stoppen. Nieuw dit jaar zijn de twee wedstrijden voor scholen en particulieren waarmee prachtige prijzen kunnen worden gewonnen.
15/2/2014

Neem tot 15/04 deel aan het openbaar onderzoek over het Gewestelijk Natuurplan 

  Alvorens door de regering te worden goedgekeurd, wordt het ontwerp van Natuurplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan een openbaar onderzoek bij de inwoners van het Gewest onderworpen.
13/2/2014

Het Gewestelijk programma voor pesticidenreductie in Brussel gaat ons allemaal aan! 

  Brussel, een gewest van « nulgebruik wat pesticiden betreft » : dat is de doelstelling van het Gewestelijk programma voor pesticidenreductie dat in juli 2013 door de Brusselse regering werd goedgekeurd.
12/2/2014

Neem van 24/02 tot 2/03/2014 deel aan de Week van de Klank! 

  De Week van de Klank stelt een aantal evenementen voor om het publiek een betere kennis van klank bij te brengen en alle maatschappelijke actoren te sensibiliseren voor het belang van een kwaliteitsvolle geluidsomgeving.
28/1/2014

Ontdek het nieuw pedagogisch leermiddel rond het thema Energie 

  Leefmilieu Brussel breidt zijn aanbod aan pedagogische leermiddelen uit met een nieuw spelletje rond de thematiek Energie.
15/1/2014

Ontdek de goede praktijken van duurzame stadslandbouw in de Benelux 

 

Wilt u uw praktijken verbeteren of weet u niet hoe te beginnen? Ontdek dan de ervaringen en tips van mensen die het avontuur reeds zijn aangegaan en lees "Duurzame stadslandbouw in de Benelux. Enkele goede praktijken".

27/11/2013

Recepten 4 seizoenen, een app om lokaal en volgens het seizoen te eten! 

 

Wat is het echte seizoen van de boontjes, de aardbeien of de tomaten? Met de smartphoneapplicatie "recepten4seizoenen" komt u te weten welke seizoensgroenten en –fruit bij ons geteeld worden en krijgt u voor elke maand van het jaar receptideetjes. 

4/11/2013

Van 16 tot 24 november 2013 ondernemen we actie voor afvalvermindering! 

 

Genoeg van de stapels reclame die zich ophopen in de inkomhal van uw flatgebouw? Zin om uw groen afval te composteren maar u hebt geen tuin? Of wilt u uw zolder opruimen en oude spullen die u niet meer nodig hebt, wegdoen?

11/10/2013

Neem deel aan het Antarctische avontuur dankzij de Polar Quest! 

  Om uw leerlingen te sensibiliseren voor duurzaam energiebeheer en om met hen een innovatief project uit te denken, kan u deelnemen aan de "Polar Quest" -wedstrijd die deze herfst van start gaat.
7/10/2013

De schoolmobiliteit in het Brussels Gewest 

  Om de mobiliteit in uw schoolomgeving te verbeteren, heeft u nog tot 31 december om een diagnoseformulier in te vullen.
2/9/2013

Projectoproep collectieve moestuinen 2014 

  Neem deel aan de projectoproep “Collectieve moestuinen 2014”; de oproep richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in het opstarten van een collectieve moestuin. De geselecteerde kandidaten krijgen begeleiding en financiële steun.
15/7/2013

'Brussels Gardens' : groene ruimten in Brussel binnen handbereik! 

 

Met deze nieuwe mobiele applicatie nodigt Leefmilieu Brussel u uit om de groene ruimten van het Gewest te gaan verkennen. Een helpende hand om minder bekende ruimten te ontdekken of uw lievelingspark beter te leren kennen !

3/7/2013

Raadpleeg de nieuwe editie van het verslag over de Staat van het Leefmilieu in Brussel 

 

Welke veranderingen hebben een weerslag op ons leefmilieu? Welke druk oefent onze manier van produceren, consumeren en verplaatsen uit op de lucht, het water, de bodem, de biodiversiteit, enz.? Om de vier jaar neemt het verslag over de Staat van het Leefmilieu deze vragen onder de loep.

12/6/2013

Belgische Energie- en Milieuprijs 2013: zeer-lage-energie- en passiefscholen in de prijzen! 

 

De laureaten voor de Belgische Energie- en Milieuprijs van editie 2013 zijn bekend. Binnen de categorie "Education Eco-Awards" hebben de vier zelfgebouwde zeer-lage-energieklassen van de leerlingen van de Ecole Technique Saint-Henri in Moeskroen de hoofdprijs binnengehaald. De tweede prijs ging naar het Collège du Biéreau in Louvain-la-Neuve, voor zijn kleuter- en lagere school in passiefbouw.

11/6/2013

Een nieuwe website om lokaal en volgens het seizoen te eten! 

 

Maak kennis met onze nieuwe "Recepten4seizoenen"-website, over seizoensgroente en -fruit en boordevol overheerlijke recepten die u trek geven in producten van bij ons!

10/6/2013

Maak kennis met de nieuwe website van het Zoniënwoud 

 

Wandelaar of natuurliefhebber, voortaan vindt u alles wat u wou weten over het Zoniënwoud op een nieuwe website van de hand van de drie Gewesten.

7/6/2013

Maak kennis met de Awards-winnaars van de Europese Week van de Afvalvermindering. 

 

Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering 2012 werden er over 23 landen meer dan 10.000 projecten ingediend. Zes daarvan, waaronder twee Brusselse projecten op de tweede plaats, vallen nu in de prijzen!

30/5/2013

Het Groot Milieufeest op zondag 2/06 

 

Dit jaar gaat het Groot Milieufeest de strijd aan met de crisis. Het stelt u een hele reeks concrete alternatieven voor die een dubbel doel nastreven: duurzaam denken en uw geldbeugel sparen...

29/5/2013

Het netwerk van Brusselse scholen op de bres voor het milieu 

  Word lid van het “netwerk van Brusselse scholen op de bres voor het milieu” en geniet alle voordelen van een netwerk : uitwisselingen, informatie, goede praktijken en nog heel wat meer …
21/5/2013

22 mei: Internationale dag van de biodiversiteit in Brussel 

  Coordinatie Zenne en Natagora organiseren een dag met activiteiten rond het Zennekanaal in samenwerking met Leefmilieu Brussel.
16/5/2013

Mijn stadsmoestuin: 30 min/week voor heerlijke groenten binnen handbereik! 

 

Enkele potten, een balkon, een terras, een hoekje in een tuin en/of op een plat dak volstaan gerust om met een ecologische moestuin aan de slag te gaan. Bestel de gemakkelijke-moestuinkit voor 2013 !

14/5/2013

'De goede gebaren voor mijn planeet' 

 

U wenst de kinderen vanaf het begin van hun schoolcarrière enkele eenvoudige en milieuvriendelijke handelingen bij te brengen? Schrijf u in voor 15/06 voor de campagne "De goede gebaren voor mijn planeet".

6/5/2013

Eten zonder te verspillen, is goed voor uw portemonnee en de planeet! 

  Er bestaan talloze tips & tricks om geen voedsel te verspillen. Met een aantal ervan kunt u kennismaken tijdens onze nieuwe antiverspillingscampagne die de hele maand mei loopt.
3/5/2013

Maak kennis met de animatieactiviteiten 2013-2014! 

  Energie, afval, geluid, voeding ... Hoe het ook staat met uw kennis van of uw ervaring met milieueducatie, deze animatieactiviteiten helpen u om de toekomstige generatie bewust te laten omspringen met natuurlijke hulpbronnen.
10/4/2013

Zoniënwoud: de paddentrek wordt beschermd tegen het verkeer 

  Dit jaar zal de Duboislaan ‘s nachts voor het verkeer worden afgesloten om de trek van deze amfibieën in alle veiligheid te laten plaatsvinden .
5/4/2013

Label Ecodynamische onderneming: maak kennis met enkele nieuwe laureaten 

 

Maak kennis met enkele nieuwe laureaten van het label Ecodynamische onderneming in uw sector. En waarom nadien zelf de stap niet zetten?

26/3/2013

Conferentie: Een gewest en gemeenten zonder pesticiden 

 

Deze 29/03, presentatie van het eerstkomend ordonnantie en zijn actieprogramma. U kan er ook vragen stellen, overleggen, reageren op de voorstellen.

25/3/2013

Brussel, finalist voor de Europese prijs van 'Groene hoofdstad 2015'! 

  Brussel werd geselecteerd om deel uit te maken van de finalisten voor de prijs van Europese Groene hoofdstad. De andere finalisten zijn Bristol, Glasgow et Ljubljana!
13/3/2013

Neem de 'Juiste attitude' aan voor minder papierafval op kantoor 

 

Om uw personeel te sensibiliseren voor het beperken van de hoeveelheid papierafval kunt u de filmpjes over de 'Juiste attitudes' downloaden.

6/3/2013

Leefmilieu Brussel News n°20: Brussel, groene stad? 

  Welke plaats moet de natuur in de stad krijgen ? Op die vraag tracht de Natuurordonnantie, die in de Leefmilieu Brussel News nr. 20 wordt voorgesteld, een antwoord te geven.
5/3/2013

Het label Ecodynamische onderneming: er is een gelabelde organisatie bij u in de buurt! 

  Op 20 maart zal het Gewest aan 70 organisaties het label Ecodynamische onderneming uitreiken. Daaronder zijn er organisaties die u kent en waarmee u contact heeft, misschien zonder te beseffen wat ze allemaal doen voor het leefmilieu.
4/3/2013

Van 20 tot 30 maart: de Week zonder pesticiden 

 

Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens en het leefmilieu. De natuur kan echter zonder. Ontdek hoe, dankzij de activiteiten tijdens de Week zonder pesticiden.

15/2/2013

Europese Week van de Afvalvermindering: de 5 Brusselse genomineerden zijn bekend 

  Voor de editie 2012 van de Europese Week van de Afvalvermindering werden 10.793 projecten ingediend in heel Europa, waarvan 109 in Brussel. 5 van die Brusselse projecten werden genomineerd voor de Europese prijs.
11/2/2013

U kunt allemaal deelnemen aan de Belgische energie- en leefmilieuprijs 2013! 

 

Dien voor 2 april een project in rond milieubescherming of energiebesparing en haal een van de dertien trofeeën binnen.

10/12/2012

Schoolvoorzieningen: vraag uw milieuvergunning aan bij Leefmilieu Brussel 

 

U beheert schoolvoorzieningen waarvoor u een milieuvergunning nodig heeft? Vraag die vergunning dan aan bij Leefmilieu Brussel.

22/11/2012

Wij hebben uw hulp nodig! 

 

Momenteel wordt er aan een nieuwe versie van de website van Leefmilieu Brussel gewerkt: uw mening interesseert ons dan ook ten zeerste !

13/11/2012

Zet je vuilniszak op dieet ! 

  Hoe kunnen we reeds bij het boodschappen doen onze afvalproductie terugschroeven ?
Door ons in de rayons de juiste vragen te stellen, … met volgende tips.
12/11/2012

Duurzame consumptie en ecogedrag in de media 

 

Op woensdag 14 en 21 november zendt de VRT op Canvas de tweedelige documentaire ‘Heerlijke Hernieuwbare Wereld’ uit. Leefmilieu Brussel werkte mee aan deze tweedelige documentaire.

31/10/2012

Schrijf u in om een bezoek te brengen aan de Brusselse Voorbeeldgebouwen! 

 

Breng een bezoek aan 5 Brusselse “Voorbeeldgebouwen” tijdens de opendeurdagen van Ecobouwers op 4, 10 en 11 november.

24/10/2012

Leefmilieu Brussel werft 27 Rosetta-jongeren aan voor 2013 

 

U bent jonger dan 25 jaar en u wilt tuinman/vrouw, bosarbeider/ster, parkwachter/ster of ecokantonnier worden ? Leefmilieu Brussel nodigt u uit op een infosessie die zal plaatsvinden op 6 november.

8/10/2012

Verlaag de drempel: actief leren met veldmateriaal, spelmateriaal en doe-koffers 

 

GREEN steunpunt Brussel en MOS Brussel nodigen alle leerkrachten basis- en secundair onderwijs uit op hun trefdag (donderdagvoormiddag 25 oktober) 'Verlaag de drempel'.

14/9/2012

Projectoproep voor collectieve moestuinen 2013 

 

Neem deel aan de oproep voor collectieve moestuinen ; deze richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is om een collectieve moestuin aan te leggen. De gekozen kandidaten zullen genieten van een begeleiding en een financiële ondersteuning.

30/8/2012

Parckdesign 2012 of hoe stukken braakgrond in de stad in te vullen 

 

Als u de stad in uw hart draagt en oog hebt voor de poëzie ervan, dan is Parckdesign iets voor u! Tot eind september kunt u zien hoe kunst zijn intrek neemt op braakliggende gronden in het stadscentrum.

29/8/2012

Nieuw leermiddel voor leerlingen van 3 tot 5 jaar 

 

Voor de campagne “De goede gebaren voor mijn planeet” die samen met het schooljaar van start gaat, heeft Leefmilieu Brussel een nieuw leermiddel voor de allerkleinsten uitgewerkt.

13/8/2012

Een nieuwe gids voor uw tochtjes in het Zoniënwoud 

 

De gids « Itinéraires de la forêt de Soignes et de ses abords » kwam tot stand dankzij de steun van Leefmilieu Brussel en bevat wandel- en fietstrajecten in en rond het Zoniënwoud, net als allerlei informatie om het woud beter te leren kennen.

27/6/2012

De prijzen van de Europese week van de Afvalvermindering: een Brusselse finalist! 

 

Op 19/06 jl. vond in Parijs de officiële prijsuitreiking van de Europese Week van de Afvalvermindering 2011 (EWAV) plaats. Binnen de categorie "Scholen" koos een jury 3 finalisten. Eentje ervan kwam uit Brussel!

19/4/2012

Animatiecycli voor het schooljaar 2012-2013! 

 

Energie, afval, geluid, voeding ... Allemaal milieuthema's waar u met uw leerlingen uw tanden in kunt zetten. Of u nu veel of weinig weet over milieueducatie, of u er nu veel of weinig ervaring mee heeft, maakt niet uit: deze animatieactiviteiten zullen u helpen om de toekomstige generatie te sensibiliseren voor de bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen.

16/2/2012

Projectoproep 2012 – 2013 

  Energie, afval, geluid, duurzame voeding ... Heel wat milieuthema's waar u met heel de school uw tanden in kunt zetten. Dat allemaal dankzij financiële, methodologische en pedagogische ondersteuning.
21/12/2011

In 2012 maken we van Brussel een duurzame stad ! 

  Leefmilieu Brussel wenst u een prettige kerst en een spetterend 2012. In 2012 maken we van Brussel een duurzame stad ! Bekijk de video …
28/10/2011

20.000 bezoekers voor de tentoonstelling “Brussel, duurzame stad” 

  Met meer dan 20.000 bezoekers voor de gratis tentoonstelling “Brussel, duurzame stad” kunnen we spreken van een echt succes bij de bevolking! De toren in het Sint-Michiel- en Sint-Goedelepark, die sinds 7 september voor het publiek toegankelijk is, sluit op 30 oktober, om 18 uur definitief de deuren.
21/10/2011

Organiseer feesten zonder afval 

  Vraag naar onze herbruikbare bekers om te feesten zonder afval.
5/10/2011

Jongeren keren het klimaat 

 

Ook dit schooljaar wordt de campagne "Jongeren keren het klimaat" (10 - 18 jaar) gelanceerd met 5 actiedagen om de leerlingen van de basis- en secundaire scholen te sensibiliseren omtrent de klimaatproblematiek.

26/5/2011

Donderdag veggiedag: eet één dag per week vegetarisch 

  Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar met veel groenten en fruit? Doe mee aan donderdag veggiedag en draag op deze manier bij tot het behoud van ons leefmilieu!
25/5/2011

In Sint-Jans-Molenbeek komt het gloednieuwe Bonneviepark weer tot leven 

  Na 6 maanden zijn de werkzaamheden aan het Bonneviepark, onder beheer van Leefmilieu Brussel, afgelopen. Dit project kwam er door de samenwerking met de verenigingen en de wijkbewoners. De nieuwe, moderne (spel)infrastructuur werd begin mei, ter gelegenheid van het wijkfeest ingehuldigd.
17/5/2011

Neem deel aan de campagne ''De goede gebaren voor mijn planeet'' 

  Ook dit jaar kunnen de Brusselse scholen zich weer inschrijven voor de campagne "De goede gebaren voor mijn planeet".
28/2/2011

AlterIAS, een informatieproject over invasieve planten 

  AlterIAS, een LIFE project gecofinancierd door o.a. Leefmilieu Brussel, heeft als doel te sensibiliseren over invasieve planten alsook de introductie en verspreiding van invasieve planten in de natuur te verminderen.
28/2/2011

Biodiversiteit in België en duurzame ontwikkeling: twee uitzendingen om online te herbekijken 

  In het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Europese Unie hebben de drie Gewesten en de Federale Overheidsdienst Gezondheid met de VRT en de RTBF samengewerkt rond een aantal uitzendingen over duurzame ontwikkeling en biodiversiteit.
24/2/2011

Hoe vul ik mijn milieuvergunning in? voor scholen 

  Op 4 maart organiseert het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een infosessie over "milieuvergunningen voor scholen in het Brussel Gewest".
24/11/2010

Een piek, die pak ik aan! 

 

Elke winter komen er in België pollutiepieken voor. Die zijn nadelig voor onze gezondheid. Samen kunnen we ze vermijden ! Door onze gewoonten te veranderen: openbaar vervoer, carpoolen, een soepele rijstijl, telewerken.

11/2/2010

Fruit en groenten op school : als de Europese Unie een handje toesteekt. 

  De Europese Unie zal drie jaar lang de verdeling van groenten en fruit in de Brusselse lagere scholen financieren. Een onverwachte kans voor de scholen om hun leerlingen een gezond en milieuvriendelijker tussendoortje aan te bieden.

Meer info

TelefoonINFO-LEEFMILIEU

02 / 775 75 75

E-Mail